Idræt og fitness i kommunen

Forebyggelse af doping i en kommunal kontekst

Kommuner, der involverer sig i at forebygge brug af doping, kan selv med begrænsede ressourcer opnå betydelige lokale resultater.

Kommunerne er ofte en vigtig støtte for udbyderne af lokale idræts- og fritidstilbud, ligesom de i mange tilfælde selv er med til at facilitere aktiviteterne. Doping og udfordringer forbundet hermed kan derfor også opstå i en kontekst, hvor kommunen er involveret. Nogle enkle tiltag i samspil mellem kommunen, en eventuel udbyder af idrætsaktiviteten og ADD kan være med til at forebygge dette.

 

Mange forbinder doping med snyd i konkurrencer, hvilket underminerer troværdigheden i idrætten. Derfor er det afgørende at skabe trænings- og konkurrencemiljøer, hvor fairplay er en naturlig del. Når en kommune engagerer sig i den lokale eliteidræt, kan de være med til at fremme en kultur, hvor værdier som respekt, ærlighed og retfærdighed er i fokus. Dette gavner både den lokale og nationale eliteidræt og bidrager til et mere positivt og fair idrætsmiljø.

 

Ved at benytte nogle af ADD's tilbud, der retter sig mod både eliteudøvere, trænere, ledere, forældre og andre støttepersoner samt de unge idrætsudøvere, kan både udøvere og deres støttepersonale aktivt bidrage til at opretholde en ren og fair idrætskultur, hvor de tidligt kan lære at træne og konkurrere på en retfærdig og etisk forsvarlig måde.

 

Men doping er også et folkesundhedsproblem , hvor helt almindelige fitnessudøvere benytter stoffer som anabole steroider til at opnå hurtige resultater i forbindelse med deres træning. Stoffer der er forbundet med en stor sundhedsrisiko og en lang række af bivirkninger. Med den store tilslutning til fitness og styrketræning, hvor både voksne og unge helt ned til 13-årsalderen er aktive i trænings- eller fitnesscentret, er det nødvendigt, at vi sammen har fokus på at understøtte de sunde træningsmiljøer, uanset om udbyderen er en forening eller privat, så de unge kan få en god og kompetent introduktion til et langt liv med bevægelse.

 

Anti Doping Danmark har en række indsatser og anbefalinger, som er relevant for kommunerne:

Se efter skiltet: ”Vi samarbejder med Anti Doping Danmark”

Det er lovpligtigt for kommercielle trænings- og fitnesscentre i Danmark at skilte med, hvorvidt de har en samarbejdsaftale med ADD - den såkaldte mærkningsordning.

 

På den måde viser centret, at de ønsker et sundt træningsmiljø. ADD anbefaler derfor, at kommuner ser efter skiltet, når de indgår et samarbejde med et kommercielt trænings- eller fitnesscenter, uanset om samarbejdet vedrører unge eller voksne.

 

Læs mere om ADD's samarbejde med trænings- og fitnesscentre her, samt se en liste over de centre, der har en samarbejdsaftale

 

Mærkningsordningens skilt for samarbejde med ADD

 

Foreningsdrevne trænings- og fitnesscentre har automatisk en samarbejdsaftale via deres medlemskab hos Danmarks Idrætsforbund, DGI eller Dansk Firmaidræt.

Når kommuner indgår et samarbejde med et trænings- og fitnesscenter

Indgår kommunen en samarbejdsaftale med et trænings- og fitnesscenter, enten kommercielt eller foreningsbaseret, anbefaler ADD følgende:

  • At trænings- og fitnesscentret har en samarbejdsaftale med ADD.

  • At trænings- og fitnesscentret har personale til stede på de tidspunkter, hvor der er mange unge, der træner.

  • At borgere, der får adgang til træning via kommunale indsatser, modtager støtte og vejledning fra kompetente trænere, især hvis der er tale om unge.

Kommunale trænings- og fitnesscentre

Kommunale trænings- og fitnesscentre, hvor borgere kan få adgang til at træne, er også underlagt mærkningsordningen.

 

Læs mere her om, hvordan kommunen kan indgå en samarbejdsaftale med ADD

Den kommunale unge- og forebyggelsesindsats (SSP)

Mange unge benytter trænings- og fitnesscentret til træning og som et socialt tilholdssted, hvilket gør det til en ideel platform for dialog med dem.

 

For de kommercielle trænings- og fitnesscentre, der har indgået en samarbejdsaftale med ADD, tillader aftalen, at den kommunale SSP- og gadeteamsindsats kan få adgang til centret for at udføre en pædagogisk og forebyggende indsats.

 

Derfor anbefaler ADD, at disse aktivt opsøger centrene, både for at understøtte den forebyggende antidopingindsats og fremme generel forebyggelse og dialog med unge.

 

ADD har udviklet e-læringskurser, der giver indblik i unges træningskultur og inspiration til forebyggelse af doping.

 

Kurserne findes under ”Fitness” her

For ungdomsklubber- og ungdomsskoler

Mange trænings- og fitnesscentre vil gerne indgå samarbejde med ungdomsskoler og ungdomsklubber, hvilket ADD gerne vil give råd og vejledning til.

 

Husk på følgende anbefalinger ved indgåelse af samarbejde:

  • At trænings- og fitnesscentret har en samarbejdsaftale med ADD.

  • At trænings- og fitnesscentret har personale til stede, på de tidspunkter, hvor der er mange unge der træner.

  • At de unge, der får adgang til træning via dette samarbejde, modtager støtte og vejledning fra kompetente trænere, i forhold til realistisk træningsplanlægning og målsætninger.

ADD har udviklet e-læringskurser, der giver indblik i unges træningskultur og inspiration til forebyggelse af doping.

 

Kurserne findes under ”Fitness” her

 

Kontakt evt. forebyggelseskonsulent Kasper Skat Lundgaard Krøll, klk@antidoping.dk, +45 20 65 95 58

Projekt Spejlven – for skoler og foreninger

Med ambitionen om at give børn og unge realistiske og sunde kropsidealer og øget selvværd, gennemfører ADD i samarbejde med Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, projektet Spejlven målrettet skolernes 6. klasser og de voksne omkring dem.

 

Projektet er gratis og indeholder workshop for eleverne, undervisningsmateriale til lærerne, kursus for fagpersoner og e-læringskursus for foreninger.

 

Læs mere om Spejlven her

For sundhedsplejersker, lærere og pædagoger – spørgeguide og dialogværktøj til opsporing af kropsutilfredshed

I samarbejde med Via University College Aarhus har ADD udviklet et redskab til at opspore signaler hos børn/unge i forhold til kropsutilfredshed.

 

Redskabet er en guide, der kan anvendes som afsæt for dialog med børn og unge, som er utilfredse med deres egen krop, i situationer hvor det har indflydelse på deres generelle trivsel.

 

Se og download materialet her

For idrætsforeninger, der ønsker samarbejde med et kommercielt trænings- og fitnesscenter

Ønsker en idrætsforening at indgå et samarbejde med et trænings- og fitnesscenter (kommercielt eller forening), anbefaler ADD følgende:

 

  • At trænings- og fitnesscentret har en samarbejdsaftale med ADD.

  • At fitnesscentret har personale til stede på de tidspunkter, hvor idrætsforeningens medlemmer er til stede, særligt hvis samarbejdet involverer unge.

  • At de foreningsmedlemmer som får adgang til trænings- og fitnesscentret gennem samarbejdet, modtager støtte og vejledning fra kompetente trænere til at sammensætte et tilpasset træningsprogram.

For klubber og idrætsforeninger, der arbejder med eliteidræt

ADD's e-læringskurser målrettet eliteidrætten er specielt designet til udøvere, støttepersoner som trænere og ledere samt forældre.

 

Vores kurser er skabt med det formål at opbygge en forståelse af antidopingregler, herunder medicin og kosttilskud, samt at lære at tackle de udfordringer og dilemmaer, der kan opstå i forbindelse med doping.

 

Vi fokuserer på at lære kursisterne om den afgørende rolle og ansvar, som hver enkelt part spiller i at opretholde et rent og fair idrætsmiljø. Ud over dette giver vores kurser også indsigt i, hvordan børn og unge påvirkes af kropsidealer og sundhed, og hvordan den enkelte kan bidrage til deres trivsel.

 

Du finder kurserne under ”Idræt” her

Antidopingvejleder

For dem, der regelmæssigt er i kontakt med eliteidrætsudøvere og ønsker at forbedre samtalen om antidopingregler, forpligtelser og rettigheder, Dopinglisten, medicin, dopingkontrol og de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med doping, tilbyder ADD en antidopingvejlederuddannelse.

 

Denne uddannelse er designet til at styrke deltagerens viden og rådgivning på området.

 

Læs mere om antidopingvejleder

Yderligere oplysninger