For forældre til børn og unge i trænings- og fitnesscentre

Her finder du information og hjælp til forældre til børn og unge, der ønsker at træne i et trænings- og fitnesscenter. 

Rigtig mange børn og unge ønsker at starte med at træne i et trænings- eller fitnesscenter, når de bliver 14-15 år. Nogle ønsker at udskifte eller supplere foreningsidrætten, mens det for andre er første gang de er fysisk aktive. Og det er helt normalt, for fitness og styrketræning er den største idrætsaktivitet i aldersgruppen 13-18 år.

 

Og styrketræning er godt. Faktisk anbefaler Sundhedsstyrelsen, at børn og unge styrker musklerne tre gange om ugen. Det er bare vigtigt, at styrketræningen er tilpasset den enkeltes kompetencer, alder og kropslige udvikling. 

 

Det kan være svært som forælder at følge med, når snakken handler om kosttilskud og træningsøvelser. Derfor har vi samlet en oversigt over det, du som forælder skal være opmærksom på, når dit barn gerne vil meldes ind i et fitnesscenter, samt svar på nogle af de spørgsmål, som du måske stiller dig selv. 

Vær opmærksom på

Når børn og unge skifter fra foreningsidræt til at gå i trænings- og fitnesscenter 

  • Går de fra at have en relation til en voksen rollemodel i form af en træner til at være på egen hånd og finde rollemodeller blandt de andre brugere i fitnesscentret eller på sociale medier.

  • Går de fra kun at dyrke idræt med jævnaldrende til en verden, der er indrettet til voksne, ofte uden vejledning eller støtte fra en træner.

  • Er de ofte selv nødt til at finde inspiration til træningen, eksempelvis ved at kigge på andre i centret eller søge blandt træningsinfluencere på sociale medier.

  • Præsenteres de potentielt for nye idealer og normer for træningen, som f.eks. brug af kosttilskud.

  • Flyttes fokus og målsætninger ofte fra, hvad kroppen kan, til hvordan kroppen ser ud.

  • Får de typisk ældre rollemodeller og støder på redigerede og retoucherede billeder på sociale medier, hvilket kan bidrage til at skabe et forskruet kropsideal for de unge.  

Hvilke centre er gode for børn og unge? 

Det er altid en god ide at starte med at tjekke, om centret har en samarbejdsaftale med Anti Doping Danmark. Det gør du ved at kigge efter det røde ADD-skilt i indgangspartiet. Se en oversigt over centre, som samarbejder med ADD

 

Samarbejdet betyder, at centret tager ansvar for at skabe et sundt træningsmiljø, hvor personer, der bruger fitnessdoping (f.eks. anabole steroider, testosteron, væksthormon etc.) ikke er velkomne. I de centre kommer ADD på besøg.

 

Derudover kan det være en god ide at besøge centret og få en ide om, hvor ofte og hvor meget personalet er til stede og kan hjælpe de unge.

 

Læs mere om, hvad det betyder, at et center samarbejder med Anti Doping Danmark, samt se hvilke centre der er omfattet af samarbejdet 

 

Hvordan kan jeg hjælpe mit barn godt i gang med træningen? 

Det er en god ide at finde et hold eller at kontakte en personlig træner eller instruktør, som kan hjælpe med at lave et træningsprogram, der er tilpasset alder og kompetencer, samt hjælpe med at sætte realistiske mål for træningen. Nogle centre tilbyder dette, når man melder sig ind.

 

Mange børn og unge lader sig inspirere af træningsinfluencere på sociale medier. Der er et hav af selvudnævnte eksperter derude, så de unge har brug for hjælp fra forældre til at sortere i de mange input og råd.  

 

Hvordan kan jeg støtte mit barn i træningen? 

Spørg interesseret ind til træningen: Hvem dit barn træner med og hvad de træner, hvem dit barn følger på sociale medier og bliver inspireret af. Kig eventuelt med, og hjælp dit barn med at reflektere over det, de ser.  

 

Hvis du har lyst, og dit barn giver dig mulighed for det, så tag med i centret. Bemærk dog, at dette typisk kræver medlemskab – mange steder kan man købe adgang til en enkelt dag. 

Børn og unge træner

Mit barn er meget fokuseret på at skabe udseendeforandringer med sin træning

For mange unge mennesker er den primære motivationsfaktor for at træne at forandre kroppen. Enten ved at øge størrelsen på musklerne, få sixpack eller blive slankere. For mange helt unge (13-18-årige) er kroppen ikke udviklet nok til at skabe tydelige forandringer. Derfor er det en god ide at snakke med dit barn om at have tålmodighed, fokusere på at dygtiggøre sig og gøre opmærksom på, at kroppe er skabt og udvikler sig forskelligt.  

 

På sociale medier og i diverse træningsfora er der ofte et snævert syn på, hvordan kroppen bør/skal se ud, men det er meget få, der kan leve op til idealerne. Billeder på sociale medier er ofte redigeret, og nogle gange er personerne kommet til deres resultater ved hjælp af fitnessdoping.

 

I projektet Spejlven giver ADD nogle anbefalinger til, hvordan du kan snakke om krop med dit barn 

 

Hvad med kost og kosttilskud?

For mange unge er kosttilskud en naturlig del af træningen, og for nogle kan det være et håndgribeligt tegn på dedikation, og at man tager sin træning seriøst. Samtidig bliver de ofte eksponeret for kosttilskud, da mange trænings- og fitnesscentre og sociale medier er fyldt med reklamer.  

 

Langt de fleste børn og unge har dog ikke brug for ekstra protein og andre kosttilskud, hvis de får en almindelig varieret kost. Det kan være en god ide at tage en snak om kost og kosttilskud.  

 

Læs mere om Anti Doping Danmarks anbefalinger om kosttilskud

 

Jeg er i tvivl, om det, mit barn tager, er kosttilskud eller fitnessdoping. Hvad gør jeg? 

Det kan være svært at finde ud af, om et enkelt produkt er fitnessdoping eller kosttilskud, især hvis det købes fra udenlandske hjemmesider. Her er der endda set tilfælde, hvor fitnessdopingstoffer er blandet i kosttilskuddet. Der findes også mange falske råd på nettet og sociale medier, hvor fitnessdoping præsenteres som kosttilskud. Fitnessdoping, såsom anabole steroider, præsenteres også ofte i pakninger, der ligner almindelig medicin eller vitamintilskud.  

 

Der findes en række kvalitets- og certificeringsprogrammer, der tester kosttilskud for dopingstoffer. Du kan finde en oversigt på denne side

 

Er du usikker og har spørgsmål, kan du kontakt ADD's rådgivningstelefon på telefon +45 70 25 72 12 (telefonen er åben alle hverdage kl. 9.00-11.30)

Børn og unge træner fitness

Skal jeg være bekymret for, om mit barn begynder at bruge fitnessdoping?

Mange børn og unge, der begynder i et trænings- og fitnesscenter, benytter heldigvis ikke fitnessdoping som en del af deres træning. Dog viser ADD's erfaring, at det er blevet mere udbredt, og der er sket en normalisering af dopingbrug. Flere har kendskab til det, eller kender nogen, der tager det.

 

I 2024 viste en befolkningsundersøgelse af omfanget af fitnessdoping bl.a., at 1,7 % af 15-19-årige har erfaring med fitnessdoping, og at 5,3 % overvejer at bruge det. Blandt drengene har hele 2,5 % erfaring med fitnessdoping, og hele 8,9 % er i gruppen der overvejer det, mens tallene for pigerne er henholdsvis 0,9 % og 1,5 %. Så det er noget, man skal være opmærksom på, ikke bliver en del af træningen. 

 

Blandt de unge er det mere almindeligt end de øvrige voksne aldersgrupper at tale om fitnessdoping. Derfor opfordrer ADD forældre og voksne til at være nysgerrige på børn og unges træningsvaner og gerne spørge ind til det. 

 

Hvilke tegn kan jeg være opmærksom på, hvis jeg tror, mit barn tager fitnessdopingstoffer?

Der findes mange former for fitnessdopingstoffer og derfor også mange forskellige bivirkninger, som kan være meget sundhedsskadelige. Noget af det første, man kan lægge mærke til, er uren hud, kraftige humørsvingninger og en hurtig øgning af muskelmasse.

 

Du kan læse mere om de forskellige dopingstoffer og deres bivirkninger her

 

Hvor kan jeg få hjælp, hvis mit barn tager doping i forbindelse med træning? 

ADD har en rådgivningsside til dopingbrugere og deres pårørende. Her kan du bl.a. finde råd til, hvordan du taler med en pårørende om brug af fitnessdoping.

 

Besøg rådgivningssiden til dopingbrugere og deres pårørende

Mere information